1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
1/21
Leuk dat jullie meedoen aan “Rondje Zuyderzee”
Door alle overheidsmaatregelen rondom Corona, hebben wij voor jullie een gezellig corona-proof avontuur gemaakt. Een heuse auto-puzzelrit, waarbij je je smartphone nodig hebt. Hierop vind je de route, vragen, weetjes, spelletjes, foto’s en nog veel meer. Via de mail heb je een code gekregen die je nodig hebt om te kunnen inloggen op deze website. Speciaal voor alle volwassenen hebben wij een heerlijke koffie-to-go. Houd er rekening mee dat er onderweg geen mogelijkheden zijn om een toilet te bezoeken. Grote bomen zijn er tijdens de route gelukkig genoeg 😉
Veel plezier! Team Rondje Zuyderzee
LET OP! Houd je aan alle verkeersregels en maak er geen tijdsrace van. Onderweg kom je genoeg bijzondere plekken, picknickplaatsen, wandelpaden, boerenkramen en andere activiteiten en opdrachten tegen. Houd overal rekening met alle maatregelen en regels mbt Corona.
Kinderen, opgelet: in het tasje zit een bingokaart. Op deze kaart staan plaatjes die je onderweg tegen kunt komen. Kijk dus goed om je heen? En de plaatjes met een blauwe achtergrond, zoals bijvoorbeeld de koe, de windmolen of de trekker? Deze kun je allemaal in het echt tegenkomen… en mag je dan ook aankruisen op je bingokaart.
Tijdens de route kom je meerdere opdrachten, vragen en schatkisten tegen. De antwoorden op de vragen vul je in op je smartphone, bij de route. De opdrachten probeer je zoveel mogelijk vanuit de auto uit te voeren. Bij de schatkisten scan je de qr-code met de camera van je smartphone, hier heb je het blad met de bij routekaart nodig om de cijfers op in te vullen.
Heb je een Pannenkoek-to-Go gereserveerd? Dan zit hiervoor een voucher in de tas. Met deze voucher kun je jullie pannenkoeken-bestelling ophalen bij Het Grote Kabouterbos. Rijd hier dus niet voorbij 😉 Geniet heerlijk samen van ons mooie Flevoland en neem de tijd.
Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Code
LET OP! Elke stap wordt opgeslagen in onze database. Mocht je internet verbindingen wegvallen of je klikt de route weg dan kan je altijd weer beginnen. De gegevens zijn dan niet weg.
Hulp nodig: 06-11087201 of 06-42206042.
Kantel je smartphone en bovenin zie je alle stappen (pagina’s) staan.
VRAAG: Net door de bocht staat aan de linkerkant een huisje met op het dak een pijp. Wat is dit? Schuilhut voor de appelplukkersHagelkanonSlaapplek om te logeren bij de boer
VRAAG 1: Wat stond vroeger op de plek van het MEC?
INFO: Aan de Dronterweg 29 zit het Mechanisch Erfgoed Centrum museum van Dronten. Meer dan 200 jaar techniek op de bodem van de Zuyderzee. In het museum en op het terrein staan naaimachines, gereedschappen, grote stoommachines, historische verbrandingsmotoren, walsen, landbouwmachines, motorboten en smalspoor treinen. Het museum heeft de vorm van een karakteristieke ‘Remise’ en de staalconstructie is afkomstig uit Nijmegen en was voorheen een busremise. Openingstijden: woensdag & zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. (tijdelijk gesloten ivm corona-maatregelen)
WEETJE: Aan de rechterkant staat een herdenkingspaal (WOII crashpaal). In de nacht van 25 op 26 juni 1943 is hier een Lancaster op terugweg van zijn missie naar Gelsenkirchen gecrasht. Meer informatie over de Vliegtuigroute kan je vinden op 4meiherdenkingdronten.nl
TIP: Dit is de eerste vliegtuig paal die je kan aankruisen. Vanaf nu moet je goed opletten voor meer palen met een vliegtuig of schip!
WEETJE: Je rijdt nu langs het voormalige industrieterrein van Dronten. Voorheen stonden aan de Havekade graansilo's. Al van verre zag je ze oplichten. Straks verrijst hier het nieuwbouwproject Havenkade.
VRAAG 2: Voor welke gelegenheid wapperde een vlag bovenop de graansilo?
WEETJE: Je rijdt nu recht af op trein Station Dronten aan de Hanzelijn. De Hanzelijn werd op 6 december 2012 officieel geopend. Al sinds 1956 staat het tracé ingetekend door de ontwikkelaars van de polder. Alleen heeft Dronten er 66 jaar op moeten wachten. Op het tracé zijn testritten gedaan met de ICE tot wel 200 kilometer per uur.
WEETJE: Aan je linkerhand rij je langs Gemaal Colijn en over de Ketelsluis. In 1950 werd door Zuiderzeewerken dit dijkvlak gebouwd. In 1951 ontstond Ketelhaven en in 1956 werd het gemaal gebouwd. Samen met de gemalen in Lelystad-Haven en Harderhaven werd in 1957 Oostelijk Flevoland drooggemalen. Gemaal is vernoemd naar dr. Hendrikus Colijn (1923-1926) minister van Financiën en nauw betrokken bij de totstandkoming van de Noordoostpolder.
VRAAG: Hoeveel kosten de drie gemalen samen? 1 miljoen euro10 miljoen euro100 miljoen euro
OPDRACHT: Op het parkeerterrein is een schatkist te vinden. Daarop vind je een QR-code. Door het scannen van deze QR-code kom je op een video waarop je goed moet opletten. Noteer het getal bij het openen van de QR code en noteer dit op het antwoorden blad.
VRAAG: Je staat nu voor een oude loods wat in de begin jaren een Archeologisch Museum was. Weten jullie waar je deze collectie is gebleven?
WEETJE: In het Roggebotzand verzamelt Staatsbosheer het genetisch erfgoed van Nederlandse bomen en struiken en stelt zo de toekomst veilig in de Genenbank. Er zijn ongeveer 18.500 bomen en struiken geplant. Er is een wandelpad en is tussen zonsopkomst en zonsondergang geopend. Maak kennis met dit bijzondere stukje natuurlijk erfgoed.
VRAAG: Je kan samen met de boswachterij Roggebotzand op avontuur. Hoe heet het pad waar het avontuur plaatst vind.
INFORMATIE: Mocht je een Pannenkoek to Go hebben besteld dan zit er in de tas een voucher. De pannenkoek wordt in 5 minuten gebakken. Bij mooi weer is het mogelijk om gebruik te maken van de picknick tafels. Je kunt hier ook heerlijk wandelen of het kabouterpad op.
Mocht je geen Pannenkoek to Go hebben besteld kan je hier wel even lekker de benen strekken.
LET OP!: Parkeer de auto en 1 persoon mag naar het afhaalpunt lopen. Op vertoon van de voucher kun je hier je pannenkoek ophalen voor de hele auto.
WEETJE: Tot 1958 was Het Revebos de voormalige Zuyderzee en wisselden land en water zich steeds af. Waar je nu doorheen rijdt liepen tienduizend jaren geleden Mammoeten en Wolharige Neushoorns door het oerbos. Iets minder lang geleden zijn de scheepswrakken gevonden die in de bodem verborgen liggen. Deze zijn gemarkeerd door meer dan 400 bakens (in de drooggevallen zee). Het Revebos is een van de oudste bossen van Flevoland.
VRAAG: Op het erf van Brouwerij Artemis staan drie poten. In welke pot zit de Flevolandse mout? ABC
INFORMATIE: Bij Artemis brouwen ze toegankelijke Flevolandse bieren. Bij Artemis zijn ze van mening dat een lokaal biertje alleen écht lokaal is als deze ook lokaal geteeld wordt. De grondstoffen komen zoveel mogelijk uit de regio. Daarom tellen ze zelf hop en dit jaar eigen biologische brouwgerst. Naast de brouwerij heeft Artemis een proeflokaal die elke zaterdag tussen 14:00 en 17:30 uur open is. Wegens Corona is het mogelijk om bieren af te halen. Meer informatie: www.brouwerijartemis.nl
VRAAG: Hoe heet de treintunnel waar je net overheen reed?
OPDRACHT Op het erf is een schatkist te vinden. Daarop vind je een QR-code. Door het scannen van deze QR-code kom je op een video waarop je goed moet opletten. Noteer het getal bij het openen van de QR code en noteer dit op het antwoorden blad.
INFORMATIE: Seizoensbloemen by Marlou verkoopt elk jaar seizoensbloemen rechtstreejs van de tekel. Elk seizoen weer andere en vandaag kan je hier tulpen kopen. Wist je dat Flevoland ook een Tulpenroute heeft? Deze gaat door de gemeenten Dronten, Lelystad, Zeewolde en Almere. Meer informatie: www.tulpenrouteflevoland.nl.
WEETJE: Bij de brug van Elburg ligt het voormalige havenhoofd van Elburg. Tegenwoordig ligt deze in Flevoland. Dit prachtige gebied is bekend om zijn greppels die goed te zien als je op het havenhoofd staat. Leuk om te bekijken.
OPDRACHT: Parkeer op de parkeerplaats en bij de boerderijwinkel ligt een kaas. Hoeveel weegt de kaas die op de tafel ligt?
INFORMATIE: Mocht je een kijkje willen nemen op de kaasboulevard volg dan de pijlen. Houd wel 1,5 meter afstand. Al meer dan 100 jaar werkt familie Van Wees gepassioneerd aan de lekkerste en ambachtelijke ‘Meshangerkaas’. Deze kaas wordt gemaakt van verse weidemelk en bereid volgens het traditionele familierecept. Kom vooral langs op kaasboerderij "De Polderzoom" en ervaar zelf de unieke smaak van de boerenkaas waar we zo trots op zijn. De kaaswinkel is open: dinsdag 09:00 - 12:00 uur en zaterdag 09:00 - 16:00 uur. .
OPDRACHT: Maak een selfie of grappige foto van het kunstwerk Riff. Plaats deze op onze facebook of instagram met #rondjezuyderzee. Een leuke bonus opdracht waar je ook nog eens een prijs mee kan winnen. Je kan ook het Riff beklimmen waar je een mooi uitzicht hebt over de polder.
OPDRACHT: In de tas vind je een 1 meter touw. Maak een knoop (of meerdere knopen) in het touw (zie voorbeeld). Bind er een label (met je naam en telefoonnummer) aan met een elastiekje en gooi de knoop in de ton (die naast het knopenbord staat; in de tuin van de Havenmeester).
Jullie zijn nu op de helft van de route.
LET OP: Nog voor de volgende rotonde, let goed op! Vanaf deze rotonde totdat je Biddinghuizen uit bent, moet je alle IJsvogels tellen (op borden, bomen, banken, vlaggen, panden, etc). Vink op het antwoordenblad het aantal ijsvogels wat je ziet aan. Hoeveel tel jij er?
OPDRACHT Op het parkeerterrein is een schatkist te vinden. Daarop vind je een QR-code. Door het scannen van deze QR-code kom je op een video waarop je goed moet opletten. Noteer het getal bij het openen van de QR code en noteer dit op het antwoorden blad.
VRAAG: Hoeveel schapen tel jij in de tuin?
INFO: Flevolamb is een biologisch dynamische bedrijf. Het is mogelijk om Flevolamb een keer te bezoeken van Adri en Carla. Ze laten graag zien wat ze doen en hoe ze dat doen. Kijk op de website voor meer informatie over hun schapen en de biologische akkerbouw: www.flevolamb.nl.
OPDRACHT: Op het erf van De Kandelaar staan een aantal melkbussen. Voor deze opdracht heb je de witte balletjes nodig en de labels. Zet op het label je naam en telefoonnummer en stop deze in de witte kogel. Gooi de kogel in één van de melkbussen.
INFORMATIE: Bed & Breakfast De Kandelaar bevindt zich midden in het landelijk gebied van Flevoland. Gevestigd op een modern melkvee- en akkerbouwbedrijf. Van oorsprong een proefbedrijf voor de akkerbouw, waarvan het kantoorgebouw is omgebouwd tot Bed & Breakfast gelegenheid. Sinds 2000 wordt het melkvee- en akkerbouwbedrijf "De Kandelaar" gerund door Joris van Kempen en Marc & Mariska van Diepenbeek. Sinds kort heeft de Kandelaar ook een kaasmakerij en winkel met kaas van hun eigen koeien.
VRAAG: Wanneer is (Oostelijk) Flevoland drooggelegd? 194519501957
WEETJE: De meetstoel is een overblijfsel uit de droogleggingsperiode van Flevoland. Voor het droogvallen van de polder werden deze stellages neergezet waaruit de polder opgemeten kon worden. Een eikenhouten meetstoel bestaat uit een plateau op vier palen dat 3,5 m. boven de zeebodem moest blijven, een centrum paal en een paal voor een hoogrichtmerk. De centrumpaal was het eigenlijke meetpunt en stond vrij van het omringende plateau. De exacte positie van de meetstoel werd door een metingen aan de hand van kerk- en watertorens op de Veluwe. De meetstoelen waren het ijkpunt voor de landmeters bij het vastleggen van het vaarten- en wegenpatroon in de nieuwe polder.
WEETJE: Aan de linkerkant kom je langs het "Het Klimaatbos". Samen met Speelnatuur Harderbos en Ontdekbos zijn ze door mensenhanden ontworpen en aangelegd. Er is een speciale wandelroute van 4,2 kilometer. Ga op pad en ontdek de bijzondere verhalen achter dit unieke bosgebied! Mocht je een frisse neus willen halen, ga dan even uit de auto.
VRAAG: Hoeveel wieken tel jij van deze molens op een rij?
INFO: In 2001 zijn deze windmolens neergezet door agrariërs aan de Meeuwentocht in Lelystad. De capaciteit van dit windmolenpark bedraagt 18.000 kW. De wieken zijn 35 meter lang en wegen ongeveer 8 ton per stuk.
VRAAG: Weet jij hoe hoog de mast van deze windmolen is?
OPDRACHT: In jullie tas zit een vouwbladje van Aviodrome. Hiermee kan je een vliegtuigje vouwen. Is jullie vliegtuigje gelukt? Maak er dan een mooie foto mee voor de deur van Aviodrome op de landingsbaan en stuur deze naar ons toe. Dit kan per e-mail naar info@rondjezuyderzee.nl of plaats deze op facebook of instagram met #rondjezuyderee.
VRAAG: De luchtverkeersleiding is tegenwoordig 22 meter hoog. Hoe hoog was de oude toren?
TIP: Aan de linkerkant van de weg ligt Natuurpark Lelystad en wordt beheerd door Het Flevo-landschap. Het is ontstaan in de jaren 1970 omdat de Amsterdamse dierentuin Artis behoefte had aan extra ruimte voor grote hoefdieren. Op het park vind je otters, przewalskipaarden, wisenten, Pater Davidsherten, elanden, ooievaars, wilde zwijnen, moeflons en edelherten. Het park is gewoon toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.
WEETJE: Naast het natuurpark in Lelystad ligt een steentijddorpje genaamd 'Swifterkamp'. Het dorp bestaat uit twee boerderijen, een jager-verzamelaarshut en drie bijgebouwen. Beleef de sfeer uit lang vervlogen tijden en proef hoe het zou zijn te leven in de Nieuwe Steentijd, ca. 6300 jaar geleden. Zelf broden bakken, sieraden en werktuigen maken, hout sprokkelen, spinnen, weven, koken op open vuur en bijkomen bij een knapperend kampvuurtje. Kijk voor het bezoeken, kinderfeestje, zomercamping of workshops op www.spnf.net.
VRAAG: Op deze weg hangen letters en het woord bestaat uit 10 letters.
VRAGEN: Hoeveel IJsvogels heb jij geteld?
Hoeveel vliegtuigen (crashpalen) heb jij geteld?
Hoeveel schepen (wrakkenpalen) heb jij geteld?
Welkom terug bij Knooplaan 1. Met de code kun je de laatste schatkist openen en ontvang je een presentje. Je opdrachtenkaart leg je in de schatkist. Vergeet niet je naam en telefoonnummer te noteren.
Bedankt,
Jurgen & Alieke Zwaan / Zwaan Buitensport Bert Jan Idzinga / Kidz KreativeVorige